Pötsi

Ravintoaineiden hajoaminen pötsissä

Hiilihydraatit

  • Tärkeimmät hiilihydraatit ovat selluloosa, hemiselluloosa, sakkaroosi, tärkkelys ja fruktosaanit
    • hajoavat mikrobien toimesta etikka-, propioni- ja voihapoiksi (VFA)
    • VFA:t imeytyvät suoraan diffuusion avulla verenkiertoon

Proteiinit

  • Mikrobit hajoittavat rehussa olevat valkuaisaineet peptideiksi ja aminohapoiksi
    • osa aminohapoista hajotetaan orgaanisiksi hapoiksi, ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi

Rasvat

  • Pötsissä kasvien rasvat (lipidit) hajoavat bakteerien avulla

Pötsimikrobien merkitys

  • Pötsimikrobit hajoavat mm. selluloosan ja hemiselluloosan sidoksia
  • Sulattavat rahuista naudalle sopivaa energiaa ja valkuaista
    • Hiilihydraatit-> VFA (haihtuvat rasvahapot) -> pötsin seinämän kautta verenkiertoon
    • mikrobivalkuainen
  • Mikrobit käyttävät rehun valkuaista ja energiaa omaan lisäätymiseensä -> mikrobimassa lisääntyy
  • Mikrobit tuottavat B- ja K-vitamiinenja

Pötsin liikkeiden ja rehun kerrostumisen mekitys

  • Pötsi supistelee noin minuutin välein
    • sekoittavat rehumassaa: pötsin sisältö nousee ensin ylös ja laskeutuu sitten alas
    • rehu vettyy, siivilöityy ja hajoaa
  • Alimmaisena pötsiin jää hajonnut rehu (nestekerros) ja hajoamaton seos ylimmäksi (karkearehukerros)
    • pidentää rehun viipymäaikaa pötsissä, jolloin rehu sulaa paremmin
  • Liian vähäinen korsirehun määrä estää pötsin kerrostautumista

Pötsin happamoituminen ja sen ehkäiseminen

  • Pötsi happamoituu liiasta väki- ja sokerirehu ruokinnasta
  • Helppoliukoisten hiilihydraattien käyttö lisää rasva- ja maitohapon määrää, jolloin pötsin pH laskee
  • Pötsin toiminta pysähtyy liian happamissa oloissa, sillä mikrobit toimivat parhaiten neutraalissa pH:ssa
  • Hapanta pötsiä voidaan ehkäistä tasapainoisella ruokinnalla ja laadukkaalla rehulla
    • karkearehua pitää olla aina saatavilla
    • nopeita ruokintamuutoksia tulee välttää
Lähteet:

http://www.farmit.net/kotielain/2012/01/27/vahemman-metaania-enemman-maitoa

https://lypsykarja.wikispaces.com/Hapan+p%C3%B6tsi
http://www.mtt.fi/asarja/pdf/asarja41.pdf



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti