Ravintoaineiden hajoaminen pötsissä
Hiilihydraatit
- Tärkeimmät hiilihydraatit ovat selluloosa, hemiselluloosa, sakkaroosi, tärkkelys ja fruktosaanit
- hajoavat mikrobien toimesta etikka-, propioni- ja voihapoiksi (VFA)
- VFA:t imeytyvät suoraan diffuusion avulla verenkiertoon
Proteiinit
- Mikrobit hajoittavat rehussa olevat valkuaisaineet peptideiksi ja aminohapoiksi
- osa aminohapoista hajotetaan orgaanisiksi hapoiksi, ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi
Rasvat
- Pötsissä kasvien rasvat (lipidit) hajoavat bakteerien avulla
Pötsimikrobien merkitys
- Pötsimikrobit hajoavat mm. selluloosan ja hemiselluloosan sidoksia
- Sulattavat rahuista naudalle sopivaa energiaa ja valkuaista
- Hiilihydraatit-> VFA (haihtuvat rasvahapot) -> pötsin seinämän kautta verenkiertoon
- mikrobivalkuainen
- Mikrobit käyttävät rehun valkuaista ja energiaa omaan lisäätymiseensä -> mikrobimassa lisääntyy
- Mikrobit tuottavat B- ja K-vitamiinenja
Pötsin liikkeiden ja rehun kerrostumisen mekitys
- Pötsi supistelee noin minuutin välein
- sekoittavat rehumassaa: pötsin sisältö nousee ensin ylös ja laskeutuu sitten alas
- rehu vettyy, siivilöityy ja hajoaa
- Alimmaisena pötsiin jää hajonnut rehu (nestekerros) ja hajoamaton seos ylimmäksi (karkearehukerros)
- pidentää rehun viipymäaikaa pötsissä, jolloin rehu sulaa paremmin
- Liian vähäinen korsirehun määrä estää pötsin kerrostautumista
Pötsin happamoituminen ja sen ehkäiseminen
- Pötsi happamoituu liiasta väki- ja sokerirehu ruokinnasta
- Helppoliukoisten hiilihydraattien käyttö lisää rasva- ja maitohapon määrää, jolloin pötsin pH laskee
- Pötsin toiminta pysähtyy liian happamissa oloissa, sillä mikrobit toimivat parhaiten neutraalissa pH:ssa
- Hapanta pötsiä voidaan ehkäistä tasapainoisella ruokinnalla ja laadukkaalla rehulla
- karkearehua pitää olla aina saatavilla
- nopeita ruokintamuutoksia tulee välttää
Lähteet:
https://lypsykarja.wikispaces.com/Hapan+p%C3%B6tsi
http://www.mtt.fi/asarja/pdf/asarja41.pdf
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti