Proteiinit
Proteiinit ovat suuria molekyylejä, jotka koostuvat aminohaposta. Aminohapot liittyvät toisiinsa peptidisidoksin proteiinisynteesissä NDA ohjeen mukaan. Yksinkertaisin proteiinin muoto on primaarinen. Siinä aminohapot ovat vasta suorana ketjuna.Sekundääri rakenteessa aminohappoketju on kiertyneenä. Tertiäärirakenteessa taas kiertynyt aminohappoketju on vielä pakkautunut tiiviimmäksi kolmiulotteiseksi rakenteeksi erilaisten sidosten avulla. Tämä proteiinin muoto on se, jossa se voi toimia siten kun sen on tarkoitettu.
Kvaternaari rakenne on sellainen, jossa on yhdessä useampi sekundäärirakenteinen proteiini.
http://www.eskoppi.fi/mod/book/view.php?id=6884&chapterid=3227
http://www.solunetti.fi/fi/solubiologia/valkuaisaineet/2/
Hiilihydraatit
Hiilihydraatit koostuvat hiilestä, vedystä ja hapesta. Kasvit pystyvät tuottamaan hiilihydraatteja yhteyttämisessä. Hiilihydraatit jaetaan rymiin sen mukaan montako sokeria niissä on. Monosakkarideissa on yksi sokerimolekyyli esim. glukoosi ja fruktoosi.Disakkaredeissa on kaksi sokerimolekyyliä jotka ovat liittyneet toisiinsa kondensaatioreaktiolla. Sokerimolekyylien välillä on siis happisilta. Useamman kuin kaksi sokerimolekyyliä sisältäviä hiilihydraatteja kutsutaan polysakkarideiksi.
Polysakkarideissa voi olla yhteen liittyneinä jopa tuhansia monosakkarideja. Polysakkarideisa tärkeimpiä ovat selluloosa ja tärkkelys. Näiden kahden hiilihydraatin sitoutumistapa on erinlainen, sillä selluloosassa glykoosit ovat pitkänä ketjuna, kun taas tärkkelys on haarautunut.
http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/kemia/kemia2/sokeri.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti